Share it!
Παρατηρώντας τα περισσότερα Social Media αλλά και την γενικότερη web συμπεριφορά των υποψηφίων πολιτικών μπορεί κανείς να διακρίνει βασικά λάθη που γίνονται τα οποία είναι άξια απορίας αρχικά αλλά κυρίως άξια αμηχανίας
Πάμε πρώτα στο Facebook…
Εδώ κανείς θα συναντήσει και τα πιο πολλά “ιερά τέρατα”…
– Πρώτα από όλα, οι περισσότεροι και δη οι νεόκοποι του αθλήματος του πολιτεύεσθαι ανακαλύπτουν το Facebook λίγο πριν τις εκλογές. Αυτό από μόνο του συνιστά την πλέον απαράδεκτη παρουσία σε Social Media. Είναι αρκετά δυσφημιστικό το να κάνεις requests λίγο πριν την κάλπη. Θα έλεγε κανείς εκνευριστικό. Και ειδικά στην περίοδο της απόλυτης κρίσης σε πολιτικό επίπεδο.
– Από την άλλη μεριά υπάρχει ο πολιτικός εκείνος ο οποίος έχει κάποια σελίδα στο Facebook η οποία είναι σχεδόν ανενεργή σε μη προεκλογικές περιόδους και αποκτά χαρακτήρα σχεδόν spammer προεκλογικά. Δηλαδή, λαμβάνει κανείς από τους εν λόγω πολιτικούς τόσα άχρηστα μηνύματα που μπορεί να καταλήξει και στο unfriend (ή block). Βομβαρδισμός από εκδηλώσεις, δηλώσεις αλλά και τάσεις αυτοαποθέωσης.
– Τέλος πρέπει να αναφερθεί εδώ η πληθώρα ύπαρξης ηλεκτρονικών χειροκροτητών (ναι… 10-20 fake accounds εννοώ που είναι οι ίδιοι που κάνουν Like ή/και Share σε κάθε τι που λεεί ο πολιτευτής. Συνήθως, αυτό συμβαίνει από μερικά δευτερόλεπτα μετά την ανάρτηση έως μερικά λεπτά. Δεν έχουν όλοι τον ίδιο ζήλο ούτε τα ίδια αντανακλαστικά).
Κύριοι, βάλτε πραγματικό περιεχόμενο (αναρτήσεις) και απευθυνθείτε σε παραγματικούς χρήστες. Αυτοί είναι οι ψηφοφόροι σας!
Το χειρότερο (ίσως από τις πιο ανόητες “δράσεις” στο Facebook) είναι αυτό το έρμο το αυτο- Like σε κάθε τι που ποστάρει ο γίγας. Δηλαδή, είπα ή έκανα αυτό και ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΡΕΛΑ, σχεδόν ΜΕ ΑΓΑΠΩ… Δεν κάνουμε στον εαυτό μας. Είναι αυτοθωπεία…
Χρυσοί κανόνες
Κοινώς:
- ΟΧΙ Like ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
- ΟΧΙ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΡΑ friend requests (δεν μπορούμε δηλ. και να θέλαμε).
- ΟΧΙ άγχος με τα fake accounts… Φ Α Ι Ν Ο Ν Τ Α Ι !!!
> Πολλοί φίλοι μου τηλεφωνούν για να με ρωτήσουν πως θα αποφύγουν ή πως θα άρρουν την άρση<sic> των friend requests που επιβάλλει το Facebook λόγω κατάχρησης (συνήθως είναι για 48 ώρες αρχικά).
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ… Όποιος και αν είσαι ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. Καταλάβετε πως το Facebook είναι παγκόσμιο εργαλείο και δεν λειτουργεί μόνο στην Α’ Αθηνών όπου εκεί γνωρίζουν “και οι πέτρες” τον “δικό σας”… Ναι! το άκουσα και αυτό… “μα είναι δυνατόν να μπλοκάρουν την ιερή δράση του κ. Βουλευτόπουλου;” (βάζω τυχαία το όνομα διότι δεν έχει καμία σημασία).
Πάμε τώρα στο Twitter…
Εδώ έχουμε το εξής απλό και κουτό την ίδια στιγμή.
Ο/Η Χ πολιτευόμενος/η (ή το web team) πετάει μια ατάκα παρευρισκόμενος/η σε political reality που λαμβάνει χώρα σε κάποιο κανάλι (να πούμε εδώ πως τα περισσότερα tweets γίνονται κατά τη διάρκεια ομιλίας ή συνέντευξης ή διένεξης στην τηλεόραση). Το tweet αυτό συνήθως είναι αυτοαποθεωτικό (άρα αποφθεγματικό) και ακολουθεί μεγάλος αριθμός από mentions και hashtags τα οποία ΟΜΩΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟ Ή ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Αυτό όμως δεν συμβαίνει ΠΟΤΕ (-σχεδόν. Πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά λίγες). Το twitter όταν δεν το χρησιμοποιείς σαν TWITTER (δεν θα το αναλύσουμε αυτό τώρα εδώ) είναι καλύτερα ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ.
Μην ξεχνάμε, πως τα Social Media τα χειρίζονται και δεκάχρονα. Για να “δουλέψουν σωστά” πρέπει να υπάρχει το μίνιμουμ της γνώσης για το πως λειτουργούν. Το θέμα δηλαδή δεν είναι το ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ αλλά το ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ (αυτό έχει εξελιχθεί σε σπουδαία επιστήμη).
Υπηρεσίες της Google
Δεν θα μιλήσω βέβαια για το Pinterest (που είναι και της μόδας) ή άλλα καινούργια εργαλεία γιατί αντιλαμβάνεσθε πως δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο. Από την άλλη υπάρχουν και οι υπηρεσίες της Google οι οποίες έγιναν αιτία πολλών συζητήσεων (μιας και υπάρχει ΑΥΤΟ). Εδώ, οι υποψήφιοι χρησιμοποιούν ΜΟΝΟ το blogger ή το YouTube για προφανείς λόγους (λίγο το κακό). Μου ζητήθηκε ας πούμε να φτιάξω blog “σαν αυτό που έχει ο Obama στο tumblr“… Ναι, αλλά ο Barack αγαπητή μου είναι πλανητάρχης και το ενημερώνει καθημερινά με υλικό ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ… Εσύ, που να πας με 20 φωτογραφίες και ξύλινη γλώσσα… Μην μπερδεύεσαι. Υπέροχο το Tumblr αλλά να το κάμεις τι; 15 μέρες πριν τις εκλογές και άνευ υλικού;
Τέλος, μια μικρή μνεία στα newsletters… Κυρίες και κύριοι… Όταν κάνουμε unsubscribe ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ.
Σε γενικές γραμμές πάντως, τo «TEAM» που ξέρει τη δουλειά του αν μη τι άλλο δεν εκθέτει τον υποψήφιο. Οι παραπάνω αναφορές όμως δυστυχώς, αφορούν στον κανόνα και όχι στις εξαιρέσεις.
- Υπάρχουν πάρα πολλά άλλα που μπορει κανείς να αναφέρει και ο κατάλογος των λαθών είναι τεράστιος. Σεβόμενος τον λιγοστό χρόνο για διάβασμα όπως και το λεγόμενο «ξενέρωμα από το κατεβατό» (να ένα ακόμα λάθος των υποψηφίων) αναφέρω μόνο τα παραπάνω προς το παρόν.